Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΙΚΑ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν.3918/2011

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2011
Αριθ. Πρωτ.: Γ55/836

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος Α, ΦΕΚ 31/02‐03‐2011) ο Νόμος 3918 με τίτλο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις» ο οποίος, μεταξύ άλλων, αφορά:
- στη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Y.Υ.)
- στη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για ασφαλισμένους ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ και από ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ‐ΟΑΕΕ
- στη καθιέρωση ποσού επιστροφής από ιδιωτικά φαρμακεία υπέρ Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ( Rebate ) και
- στον καθορισμό ποσού έκπτωσης των φαρμακευτικών εταιριών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης

Συγκεκριμένα:
• στο άρθρο 18 του εν λόγω νόμου με τίτλο «Σκοπός – Υπαγόμενα Πρόσωπα » αναγράφεται ότι: Στην παράγραφο 2: «Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας παρέχεται στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ: α) από τις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, β) από τους συμβεβλημένους με το ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ ιατρούς και γ) από τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων..»
Στην παράγραφο 3: « Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζονται οι όροι, οι διαδικασίες, ο τρόπος και το χρονικό διάστημα παροχής των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και το ύψος και ο τρόπος χορήγησης της
αποζημίωσης από το ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ των ιατρών που είναι συμβεβλημένοι με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ».
Με το παρόν έγγραφο σας επισημαίνουμε ότι από 1‐4‐2011 οι ανωτέρω ιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ κα τον ΟΑΕΕ θα μπορούν να εκδίδουν είτε :

α) ηλεκτρονικές συνταγές επιλέγοντας ως φορέα ασφάλισης το ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ είτε β) συνταγές ΙΚΑ –ΕΤΑΜ από τα συνταγολόγια του Ιδρύματος που θα τους διατεθούν. Για τη χορήγηση στους εν λόγω ιατρούς συνταγολογίων ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ θα ακολουθείται η κατωτέρω διαδικασία:
Οι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ ιατροί θα πρέπει να προσέλθουν στην Μονάδα Υγείας ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ της περιοχής που λειτουργεί το ιατρείο τους και με αναφορά του αριθμού ΤΣΑΥ , ΑΜΚΑ , ΑΦΜ και της ΔΟΥ θα τους χορηγούνται συνταγολόγια ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφεται στο υπ΄αριθμ.Γ55/732/29‐1‐2010 γενικό έγγραφο και συγκεκριμένα:
Χρέωση συνταγολογίων σε ιατρούς ΟΠΑΔ ‐ΟΑΕΕ
Ο διαχειριστής αποθεμάτων, αιτείται μέσω του ΟΠΣ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και παραλαμβάνει τα συνταγολόγια.
Ο ιατρός αιτείται προφορικά το πλήθος των συνταγολογίων που δικαιούται: Ιατροί συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ ‐ΟΑΕΕ Πλήθος συνταγολογίων: 2
Ιατροί του ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ που είναι ταυτόχρονα συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ & τον ΟΑΕΕ Πλήθος συνταγολογίων: 1
Στην κατάσταση για τη χρέωση ‐ αποχρέωση συνταγολογίων θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του ιατρού, ο κωδικός ΤΣΑΥ, η Μονάδα Υγείας της περιοχής που λειτουργεί το ιατρείο του συμβεβλημένου ιατρού, το πλήθος συνταγολογίων που αιτείται, η υπογραφή ιατρού και η ημερομηνία παράδοσης και θα επικολλάται ο αυτοκόλλητος γραμμωτός κώδικας (barcode), (ΕΝΤΥΠΟ Νο 1). Οι υπεύθυνοι διαχειριστές θα πρέπει να αναπαράγουν το συνημμένο υπόδειγμα για να το χρησιμοποιούν στη διαδικασία χρέωσης των συνταγολογίων.

Ο Διαχειριστής Αποθεμάτων:
α) συμπληρώνει την κατάσταση χρέωσης συνταγολογίων και στον ειδικό χώρο επικολλά το αυτοκόλλητο sticker που υπάρχει στο εξώφυλλο, πάνω σε κάθε συνταγολόγιο και παραδίδει τα συνταγολόγια με υπογραφή στον ιατρό,
β) με το τέλος της συναλλαγής με τη βοήθεια scanner μειώνει το απόθεμά του και χρεώνει τον ιατρό στο σύστημα μέσω ΟΠΣ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
γ) αρχειοθετεί και φυλάσσει σε κλασέρ τις καταστάσεις χρέωσης συνταγολογίων με τις υπογραφές των ιατρών.
Αποχρέωση συνταγολογίων ιατρών ΟΠΑΔ ‐ΟΑΕΕ
Με την επιστροφή των συνταγολογίων από κάθε ιατρό, ο διαχειριστής αποθεμάτων:
α) βρίσκει την κατάσταση χρέωσης του συγκεκριμένου συνταγολογίου του ιατρού, β) συμπληρώνει την ημερομηνία παραλαβής και υπογράφει στην κατάσταση στην αντίστοιχη στήλη, ότι τα παρέλαβε,
γ) καταχωρεί τα στοιχεία (ημερομηνία επιστροφής συνταγολογίου) στο πρόγραμμα διαχείρισης αποθεμάτων
Εφιστούμε την προσοχή ότι κατά τη χορήγηση των συνταγολογίων θα πρέπει να δοθεί στους εν λόγω ιατρούς το συνημμένο έγγραφο που αφορά χορήγηση φαρμάκων αποκλειστικά από τα φαρμακεία του Ιδρύματος καθώς και χορήγηση φαρμάκων που απαιτούν την έγκριση της ειδικής επιτροπής φαρμάκων υψηλού κόστους.
Στην παράγραφο 4 του ως άνω νόμου ορίζεται ότι : «Οι συνταγές φαρμάκων, που εκδίδονται για λογαριασμό των ασφαλισμένων του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ από ιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, εκτελούνται χωρίς προηγούμενη θεώρηση από αρμόδιο ελεγκτή ιατρό ανεξαρτήτως ποσού και μέχρι τη χορήγηση στους ασφαλισμένους του ατομικού συνταγολογίου».
Διευκρινίζουμε ότι επειδή από 1‐4‐2011 καθιερώνεται η υποχρεωτική χρησιμοποίηση συνταγολογίων ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ από τους ανωτέρω ιατρούς, για τις εκδιδόμενες από αυτά συνταγές υφίσταται η υποχρέωση θεώρησης λόγω ποσού όπως ισχύει και για τις συνταγές που εκδίδονται από ιατρούς ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ.
Αναφορικά με την υποβολή των λογαριασμών των φαρμακείων σας ενημερώνουμε ότι:
κατά την υποβολή των λογαριασμών των φαρμακείων οι συνταγές θα πρέπει να είναι διαχωρισμένες εντός του φακέλου σε διαφορετικά πακέτα. Το πρώτο πακέτο θα περιλαμβάνει τις συνταγές εκείνες που προέρχονται από τα συνταγολόγια ενιαίου τύπου του ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ και το δεύτερο θα περιλαμβάνει τις συνταγές εκείνες που έχουν εκδοθεί μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ανεξάρτητα από το διαχωρισμό αυτό οι συνταγές θα αριθμούνται κανονικά όλες μαζί και θα καταχωρούνται ανά ημέρα εκτέλεσης σε μία συγκεντρωτική, ενώ θα υποβάλλεται ένα και μόνο τιμολόγιο.
Στο άρθρο 34 με τίτλο « Καθιέρωση ποσού επιστροφής από ιδιωτικά φαρμακεία υπέρ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης» καθιερώνεται η επιστροφή ποσού από κάθε φαρμακείο, το οποίο ορίζεται με κλιμακούμενο ποσοστό επί του συνόλου της αξίας του τιμολογίου που υποβάλλει το φαρμακείο προς τον κλάδο Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, πριν από την προσθήκη του ΦΠΑ, στο τέλος κάθε μήνα. To ποσό της επιστροφής («Rebate») θα παρακρατείται στη φάση του ελέγχου και εκκαθάρισης των λογαριασμών από την ΚΜΕΣ και θα ισχύει για τους λογαριασμούς μηνός Μαρτίου 2011 και εντεύθεν.
Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρείται η δαπάνη για τα φαρμακευτικά σκευάσματα της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.3816/2010 .

Οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ή ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά την έναρξη λειτουργίας του, το μήνα Ιανουάριο κάθε έτους χορηγούν βεβαίωση για το σύνολο των επιστροφών του έτους του κάθε φαρμακείου για φορολογική χρήση.
Στο άρθρο 35 με τίτλο « Καθορισμός ποσού έκπτωσης των φαρμακευτικών εταιριών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης » ορίζεται ότι για κάθε φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα που συνταγογραφείται από ιατρό και το τίμημα του οποίου καλύπτεται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης θεσπίζεται «τιμή κοινωνικής ασφάλισης» η οποία συνίσταται στην τιμή παραγωγού ή εισαγωγέα, όπως αυτή ορίζεται από τις αγορανομικές διατάξεις μειωμένη κατά 4%. Οι Φορείς καλύπτουν τη δαπάνη χορήγησης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μέχρι του ποσού της λιανικής τιμής μειωμένης κατά το ποσό της συμμετοχής του ασφαλισμένου και της προκύπτουσας διαφοράς μεταξύ της τιμής παραγωγού ή εισαγωγέα και της τιμής Κοινωνικής Ασφάλισης. Η δαπάνη που αφορά το παρακρατούμενο 4% βαρύνει αποκλειστικά τη φαρμακοβιομηχανία ή τους κατόχους της άδειας κυκλοφορίας των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και θεωρείται «επιστροφή» (Rebate) των φαρμακευτικών εταιριών και των κατόχων άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων προς τους Φορείς. Το ποσό που υποχρεούται να αποδώσει κάθε εταιρεία υπολογίζεται από το ηλεκτρονικό σύστημα σάρωσης που λειτουργεί στην ΚΜΕΣ.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ρυθμίζεται η διαδικασία, προθεσμίες, τρόπος απόδοσης του ποσού έκπτωσης από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα λοιπά θέματα που αφορούν την εν λόγω διαδικασία.
Στο άρθρο 72 με τίτλο « Ρυθμίσεις θεμάτων φορέων και κλάδων υγείας » ορίζεται ότι :
Η χορηγούμενη ποσότητα φαρμάκων ανά συνταγή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το όριο των τριάντα ημερών θεραπείας που προβλέπεται στο ν.3457/2006 βάσει του δοσολογικού σχήματος που αναφέρεται στα εγκεκριμένα στοιχεία του φαρμάκου , το οποίο αναγράφεται υποχρεωτικά στη συνταγή ανεξάρτητα του αριθμού των εμβαλλαγίων. Για τα χρόνια νοσήματα εφαρμόζεται η επαναλαμβανόμενη συνταγή και η δίμηνη συνταγή στο ΙΚΑ‐ΕΤΑΜ , όπως προβλέπεται στο Π.Δ/μα 121/08. Για όλες τις συνταγές που καταχωρίζονται και εκτελούνται ηλεκτρονικά σύμφωνα με τον ν.3892/2010 δεν απαιτείται θεώρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου