Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΙΚΑ: RENVELA-MIMPARA

ΘΕΜΑ: « Διάθεση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων Renvela και Mimpara»
Σας ενημερώνουμε ότι τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα Mimpara και Renvela (της ίδιας θεραπευτικής κατηγορίας) έχουν εγκριθεί για τις ακόλουθες περιπτώσεις:
Ιδιοσ/σμα Ένδειξη Συμ/χή
Ι.α
Mimpara Yπερπαραθυρεοειδισμός σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση 0%
Ι.β
Mimpara Μείωση υπερασβεσταιμίας σε καρκίνωμα παραθυρεοειδούς 0%
Ι.γ
Mimpara Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός σε ασθενείς στους οποίους αντενδείκνυται η παραθυρεοειδεκτομή 25%
ΙΙ.α
Renvela Υπερφωσφαταιμία σε ενήλικες ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση 0%
ΙΙ.β
Renvela Υπερφωσφαταιμία σε ενήλικες ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο μη υποβαλλόμενους σε κάθαρση με φώσφορο ορού > 1,78 mmol/l 25%

Oι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος που ανήκουν στην κατηγορία Ιγ (για το ιδιοσκεύασμα Mimpara) και ΙΙβ (για το ιδιοσκεύασμα Renvela) επιβαρύνονται οικονομικά δεδομένου ότι
καλούνται να καταβάλλουν ποσοστό συμμετοχής 25% τη στιγμή που η θεραπεία τους περιλαμβάνει περισσότερα του ενός εμβαλλάγια.
H Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας και έχοντας ως γνώμονα τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων, στο εξής θα διαθέτει τα ανωτέρω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για τις περιπτώσεις Ιγ και ΙΙβ για τις οποίες προβλέπεται ποσοστό συμμετοχής 25 % και για όσους εκ των ασφαλισμένων μας το επιθυμούν, από το Κεντρικό Φαρμακείο του Ιδρύματος άνευ συμμετοχής.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΙΚΑ: ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΥ

ΘΕΜΑ:«Σχετικά με τα εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου»
Σχετικά: Το Γ32/388/10.09.2009 έγγραφό μας
Βάσει του ανωτέρω σχετικού, στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχει αδυναμία, λόγω έλλειψης, να καλυφθούν από τις Μονάδες Υγείας με το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκκοκου, οι ασφαλισμένοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, και μόνο αν ο ιατρός κρίνει το περιστατικό ως επείγον, τότε μπορεί να συνταγογραφηθεί το ανωτέρω εμβόλιο και να εκτελεσθεί σε ιδιωτικό φαρμακείο εφόσον υπάρχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Η ένδειξη «ΕΠΕΙΓΟΝ» άπό τον θεράποντα ιατρό και
2. Η ένδειξη «ΣΤΕΡΟΥΜΕΘΑ» από τον Διευθυντή της Μονάδας Υγείας ενώ απαραίτητη είναι η Αιτιολογημένη Ιατρική Γνωμάτευση από τον θεράποντα ιατρό.
Σας ενημερώνουμε ότι στο εξής δεν απαιτείται η ένδειξη «ΕΠΕΙΓΟΝ» καθόσον αυτό προσδιορίζεται από την αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού η οποία συνοδεύει την συνταγή.
Απαραίτητη προϋπόθεση παραμένει η ύπαρξη της ένδειξης «ΣΤΕΡΟΥΜΕΘΑ» από το Διευθυντή της Μονάδας Υγείας ή τον υπάλληλο του φαρμακείου (όπου υπάρχει).
Επιπλέον επειδή αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο ταυτόσημα εμπορικά σκευάσματα για τον εμβολιασμό των ενηλίκων κατά του πνευμονιόκοκκου (PNEUMO-23 & PNEUMOVAX) και, λόγω της μεγάλης ζήτησης, δημιουργούνται ελλείψεις, θα πρέπει οι ιατροί να αναγράφουν επί της συνταγής «Εμβόλιο Πνευμονόκοκκου» και όχι την εμπορική ονομασία του σκευάσματος, ώστε να μπορούν τα φαρμακεία να χορηγούν το εμβόλιο που διαθέτουν.
Σημειώνουμε ότι οι ανωτέρω προϋποθέσεις αφορούν μόνο σε περιπτώσεις εμβολιασμών κατά του πνευμονιόκοκκου και μόνο για την παρούσα φάση που υπάρχει (λόγω της γρίππης από τον ιό Η1Ν1) αυξημένη ζήτηση των εν λόγω εμβολίων.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

ΙΚΑ:ΔΟΣΟΛΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΗΜΑ REMICADE

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις αναφορικά με το δοσολογικό σχήμα του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος REMICADE (infliximab)»
Σχετικό: Το Γ55/696/28.05.2009 έγγραφο της υπηρεσίας μας

Επειδή έχουν παρατηρηθεί αρκετές περιπτώσεις μη ορθής συνταγογράφησης του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος REMICADE (infliximab) (κυκλοφορεί σε συσκευασία 1 φιαλιδίου των 100mg) σας υπενθυμίζουμε τα κάτωθι αναφορικά με το δοσολογικό σχήμα του προϊόντος:
Εγκεκριμένη Θεραπευτική Ένδειξη Σύνηθες δοσολογικό σχήμα
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
3mg/kg τις εβδομάδες 0,2,6 και στη συνέχεια κάθε 8 εβδομάδες (8 φορές το χρόνο)
Νόσος Crohn/ Ελκώδης κολίτιδα/ Ψωριασική αρθρίτιδα/ Ψωρίαση
5mg/kg τις εβδομάδες 0,2,6 και στη συνέχεια κάθε 8 εβδομάδες (8 φορές τον 1ο χρόνο, 7 φορές τον 2ο χρόνο, 6 φορές τον 3ο χρόνο)
Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα
5mg/kg τις εβδομάδες 0,2,6 και στη συνέχεια κάθε 6-8 εβδομάδες (8-10 φορές τον 1ο χρόνο)